Ah, femeile si barbatii de acum o suta de ani…


Coco avant Chanel
coproductie , 2009
Regia: Anne Fontaine
cu Audrey Tautou, Alessandro Nivola, Benoit Poelvoorde
Ruleaza la : Hollywood Multiplex, Movieplex, Studio, The Light

From pozeee

Va puteti imagina cum era la inceputul secolului sa vrei sa fii femeie independenta si sa nu depinzi financiar de un barbat, cu toanele si fitele lui cu tot? Era al naibi de greu si toata lumea se uita sticlos la tine. Pentru o femeie cu ceva mai putin noroc in viata, cam singura sansa era sa ajungi sau nevasta cuiva cu bani si cu pozitie sociala, sau amanta. Si tot pe vremea aia, femeile se impopotonau cu o tona de floricele, cu zorzoane si cu pene la palarie ca sa placa sotilor si amantilor. Avant Chanel…

Gabrielle Bonheur Chanel isi traieste copilaria intr-un orfelinat, uitata de familie, impreuna doar cu sora sa, Adrienne. Anii trec. Fetele ajung sa cante intr-un cabaret; sunt date afara pentru ca refuza sa se prostitueze. Adrienne cunoaste un barbat. Se iubesc, dar el nu o poate lua de sotie pentru ca familia nu ii da voie. (Ei vrand bineinteles o fata de, vai draga, familie si cu zestre si cu pozitie sociala.)

Coco cunoaste doi barbati.
Barbatul nr. 1; Etienne de Balsan- mitocan, nedelicat, nu ar aparea in public cu Coco nici platit in aur (in prima faza), are destule amante cu care apare in public, i se pare absolut ridicola ideea lui Coco de a munci si de a fi independenta financiar si vrea sa o vada “fata de casa” DAR pe masura ce se ataseazade ea, devine mult mai uman si iti dai seama ca, in felul lui, incearca sa o protejeze de dezamagiri si de rautatile lumii si ajunge chiar sa vrea sa o ia de nevasta ignorand “gura lumii”.
Barbatul nr. 2; Arthur (Boy) Capel- Gentleman, sarmant, apare in public cu Coco fara jena, o incurajeaza sa-si indeplineasca visul de a fi independenta financiar DAR alege sa se casatoreasca de convenienta cu o englezoaica care avea zestre si pozitie sociala ca, de- asa se facea in societate- si bineinteles ca ii frange inima.
Ce e interesant la felul in care sunt prezentati amandoi e faptul ca nu stii care dintre ei merita mai multe injuraturi… Oricum, ea nu-l alege pe nici unul; amane Mademoiselle toata viata si isi deschide un atelier de palarii la Paris.

Cum e sa nu fii nici sotia, nici amanta nimanui, cand esti o femeie tanara in Parisul de inceput de secol XX? Poate ca la inceput se uita lumea sticlos la tine, dar prin ceea ce faci iti poti castiga respectul. Cum e sa te imbraci in haine aproape barbatesti -sau ciudat de sobre- sau in alb-negru cand toata lumea poarta culori stridente? La inceput toata lumea se uita sticlos la tine,apoi incet-incet incep sa te copieze; pana ajungi sa iti dai seama ca femeile nu se mai imbraca si nici nu mai gandesc lafel ca cele de acum cativa ani. Asa se intampla…

Mergeti sa vedeti filmul, e supeb jucat si cu costume foarte frumoase

Tags: , ,

One Response to “Ah, femeile si barbatii de acum o suta de ani…”

  1. [...] Coco avant Chanel. [...]

Leave a Reply


Bear